Wat is een platvoet?
Een platvoet is simpel gezegd een platte voet. De boog aan de binnenkant van de voet is bij een platvoet ingezakt of verdwenen. Voeten zijn er in verschillende vormen en maten. Het is dan ook lastig om een grens te trekken wanneer een voet een platvoet is. We spreken over een platvoet als een platte voet klachten geeft.
Ongeveer 10% van de volwassenen heeft een platvoet. Een platvoet geeft vooral klachten als de voet eerst normaal was, maar in de loop der jaren platter is geworden.
Soepele en stugge platvoeten
Bij platvoeten wordt er onderscheid gemaakt in twee soorten: soepele en stugge platvoeten. Bij een soepele platvoet wordt de holling onder de voet weer zichtbaar als u op uw tenen gaat staan. Een stugge platvoet is stijf en blijft daarentegen ook plat als u op uw tenen staat.
Is een platvoet altijd slecht?
Een platvoet is niet altijd slecht. Niet iedereen ervaart klachten en veel mensen kunnen met platvoeten alles doen, ook een staand beroep uitvoeren of sport beoefenen. Een 'goede' platvoet is links en rechts hetzelfde, pijnloos en soepel. Ook wordt een goede platvoet niet erger in de loop van de tijd.
Oorzaken platvoeten bij volwassenen
Een platvoet bij volwassenen wordt vaak veroorzaakt door andere aandoeningen, zoals:
- Reumatoïde artritis;
- Aangeboren stugge platvoet;
- Artrose van de voet;
- Neurologische aandoeningen, bijvoorbeeld verlammingen of spasticiteit;
- Ingezakte voet door zenuwschade (Charcot voet);
- Ingezakte voet door een pees aan de binnenkant van de voet die niet meer goed werkt.
Klachten platvoeten bij volwassenen
Een platvoet die pijnklachten geeft, doet dat meestal aan de binnenzijde van de voet. Bij een voet die erg scheef staat kan ook de buitenkant van de enkel pijn doen, doordat het hielbot tegen de buitenenkel knelt. Andere veel voorkomende klachten zijn het scheef afslijten van de schoenen, moeheid aan de binnenkant van de voet en zwelling bij normaal belasten.
Diagnose platvoeten bij volwassenen
Tijdens een lichamelijk onderzoek bepaalt de specialist of u een soepele of stugge platvoet heeft. De specialist onderzoekt dan de stand van de voet en de kracht van de spieren. Ook wordt uw huid onderzocht op eeltplekken, verdikkingen en verkleuringen, dit kan informatie geven die belangrijk is voor de behandeling.
Naast lichamelijk onderzoek, maakt uw specialist vaak een röntgenfoto om te beoordelen waar in de voet het probleem zich voordoet.
Behandelingen platvoeten bij volwassenen
Niet-operatief
Niet-operatieve behandelingen bij platvoeten richten zich op klachten verminderen en voorkomen dat klachten erger worden. Uw behandeling kan onder andere bestaan uit:
- Behandelen van onderliggende ziekte
- Verminderen van belasting
- Schoenadvies
- Steunzolen
- Fysiotherapie
- Schoenaanpassing
Operatief
Als de niet-operatieve behandeling niet voldoende helpt, kan het nodig zijn om te opereren. Welke operatie gedaan wordt, hangt af van de oorzaak en de ernst van de platvoet. In het ergste geval moeten de betrokken gewrichten worden vastgezet door middel van een triple artrodese. In lichtere gevallen kan een standsverandering van het hielbeen met een verplaatsing van een pees uitkomst bieden.
Vind een praktijk
Herkent u deze klachten? Onze podologen en podotherapeuten kunnen uw klachten verhelpen. Met meer dan 100 praktijken is er altijd een Podozorg praktijk bij u in de buurt. Klik op de onderstaande knop om de dichtstbijzijnde praktijk te vinden.