Praktijkvoorbeeld van Podozorg Hoorn
Een vriendelijke stem klonk uit de hal van de praktijk: “Mag ‘ie binnen staan?”. De podoloog keek enigszins verbaasd. Het ging hier niet om een kinderwagen of een huisdier maar om een fonkelende racefiets. “Ja, ziet u, hij is volledig carbon en op maat gemaakt. Ik durf het risico niet te nemen.”
De patiënt was een atletisch gebouwde man van 45 jaar. Hij gaf aan een vervelende klacht te hebben tijdens het wielrennen. Hij fietst drie keer per week zo’n 100 à 120 km. Na ongeveer 80km krijgt hij branderige voorvoeten. De klacht in de voorvoeten verdwijnt meestal direct na het uitdoen van de schoenen maar soms houdt de branderigheid een avond of een dag aan.
Branderige voorvoeten
Zelfs wielerprofs als Michael Boogerd hadden er last van: branderige voorvoeten. Anders dan in het dagelijks leven is deze klacht niet zo makkelijk op te lossen met steunzolen. Immers, in een wielrenschoen is maar weinig ruimte en de voet is gefixeerd in een zogenaamde statische houding. Er wordt in een wielrenschoen dan ook niet afgewikkeld. Bovendien worden veel wielrenschoen (te) strak aangetrokken.
Toch is er wel iets te doen aan branderige voorvoeten. Een paar tips: koop wielrenschoenen in de juiste maat en leest. Heeft u een bredere voet dan gemiddeld (meer dan 100mm breed) dan bestaan er merken met een bredere leest. Bijvoorbeeld Lake of Bont. Maar ook de juiste lengte is belangrijk. Dit lijkt vanzelfsprekend maar te veel wielrenners zitten met gekrulde tenen in de schoenen. Vraag ernaar bij uw bikefitter of fietswinkel. Het is niet moeilijk voor te stellen dat wanneer een voet in de breedte wordt bekneld, dit ook een negatief effect heeft op andere plaatsen. Ook kan de sluiting een oorzaak zijn. Veters zijn minder goed afstelbaar dan klittenband en een zogenaamde BOA is weer fijner te regelen dan een kliksluiting.
De plaats van de klikker
Een belangrijke oorzaak van branderige voorvoeten is de plaats van de klikker of cleat. Dit is het plaatje waarmee men de voet op het pedaal fixeert. Ooit is bedacht (en veel bikfitters doen dat nog steeds) dat het midden van het plaatje moet zitten ter hoogte van het grote teengewricht (de bult naast de grote teen) en dus net iets voor de bal van de voet. Hiervoor is echter geen enkele wetenschappelijke noodzaak. Sterker nog er is nooit onderzoek naar gedaan.
Klikkers naar achteren zetten
Het loont zeker de moeite de positie van de klikker iets (plm 4 mm of meer) naar achteren te verplaatsen. U kunt de ‘oude’ locatie markeren door deze met een watervaste stift te markeren. Wanneer uw schoenen een verplaatsing niet toestaan omdat de schroefdraad bevestigingen te ver naar voren zitten kunt u misschien schoenen lenen die dat wel kunnen.
Als het niet helpt?
Wanneer u een goed passende schoen heeft en het verplaatsen van de klikker heeft (weinig) effect dan kan er iets anders aan de hand zijn. Heeft u ook wel eens branderige voorvoeten in het dagelijks leven met lang staan of andere sporten, dan kan er sprake zijn van een zogeheten pathologie in uw voet. Podozorger Will van den Akker schreef daarover deze blog.
Vind een praktijk
Heeft u last van branderige voorvoeten tijdens het wielrennen? Onze Podozorgers staan voor u klaar! Klik op de onderstaande knop en vind een Podozorg praktijk bij u in de buurt.
Bron foto's: bikefit.com