Verhoorning van de huid
De huid van de voetzolen heeft een dikke, compacte hoornlaag. Dit geeft een normale bescherming tijdens het staan en lopen tegen druk en wrijving. Maar als druk en wrijving toenemen dan neemt de aanwezigheid van keratine (een eiwit) in de huid toe en ontstaat er een verhoorning (hyperkeratose = overmatige eeltvorming). Dit is een normale reactie van het lichaam ter bescherming tegen de druk.
Waardoor neemt druk en/of wrijven aan de voet toe?
Hiervoor zijn verschillende oorzaken aan te wijzen:
- Standsafwijkingen aan de voet: b.v. klauw/hamerstand tenen, doorgezakte voeten, holvoeten
- Slecht passend schoeisel: b.v. te smal, te kort, kapot, verkeerde werkschoenen
- Werk: veel staan e/o lopen
- Huidaandoeningen
enkele voorbeelden: - Bij een diabetische voet
- Psoriasis palmoplantaris
- Eczeem: Eczema Hyperkeratoticum et Rhagadiforme
- Bacterie: Pitted Keratolysis
- Wratten (Verrucae)
Likdoorn (= clavus of keratoom)
Net als eelt ontstaat een likdoorn door langdurige druk e/o wrijving. Deze zit vaak op botdelen van de voet die meer uitsteken, zoals bijvoorbeeld boven op een teengewricht, onder de bal van de voet of onder de nagel van de grote teen. Dit wordt veroorzaakt door standsafwijkingen aan de voeten of door slecht passend schoeisel.
Een likdoorn is een extra ophoping van eelt dat door druk van buitenaf in de huid wordt geduwd. Dit vormt als het ware een harde pit en geeft veel drukpijn. Als een likdoorn tussen de tenen zit dan noemen we dat een weke likdoorn (=clavus mollis). Tussen de tenen is de huid namelijk weker en wordt de likdoorn dus zachter maar doet beslist niet minder pijn.
Wat kun je er zelf aan doen?
Hieronder volgt een aantal tips ter voorkoming en behandeling van pijnlijke plekken en likdoorns:
- Zorg voor goed passend schoeisel
- Kleine eeltplekken met een voetvijl dunner schuren
- Voeten goed incrèmen; een soepele huid geeft minder wrijving en kans op kloven
- Ga naar een (medisch) pedicure voor een voetbehandeling
En als dat niet genoeg helpt?
Laat dan de voet/teenstand controleren bij een podoloog of podotherapeut. Deze kan een uitgebreid voetonderzoek doen naar de oorzaak van de overdruk en de voetstand corrigeren met inlegzolen of de teenstand met siliconen orthesen.
Door een verbeterde stand wordt druk/wrijving verminderd en zal de eeltvorming afnemen en een likdoorn vaak niet meer terugkomen of duurt het veel langer voor het terugkomt. Ook wordt er een schoenadvies gegeven. In een aantal gevallen kan de podoloog of podotherapeut het eelt/likdoorn verwijderen of doorverwijzen naar een pedicure voor een instrumentele behandeling.
Vind een praktijk
Heeft u last van pijnlijke plekken en/of likdoorns? Onze Podozorgers staan voor u klaar! Met meer dan honderd aangesloten praktijken zit er altijd een Podozorger bij u in de buurt. Klik op de onderstaande knop en vind een praktijk.