Pes equinus (spitsvoet)
Een paardenvoet, dat klinkt misschien een beetje gek. Maar pes equinus is de officiële naam van een afwijkende stand aan de voet. Dit woord is ontleend aan het Latijnse woord voor equinohippus, of ‘paard’. Overigens, een iets vriendelijkere Nederlandse benaming voor deze voetafwijking is spitsvoet.
Wat is een spitsvoet?
Maar wat is nu een pes equinus? Bij deze afwijking staat de voet meer in het verlengde van het onderbeen. Een forse equinusstand kan je vergelijken met de stand die een voet heeft bij het op de tenen lopen. Bij een minder forse equinusstand, zie je in eerste instantie niet dat er meer op de tenen gelopen wordt, maar wel dat de hiel minder belast wordt tijdens het staan en lopen.
Oorzaak van een spitsvoet
Meestal ligt de oorzaak in het te strak gespannen of juist verkort zijn van de kuitspieren en/ of -pezen, hierdoor wordt de voet naar beneden getrokken. Dokter Chong Keen Wai sprak tijdens een wetenschappelijke bijeenkomst dat de oorzaak van een pes equinus ligt in onze evolutie. Doordat de mens van het lopen op 4 benen naar het lopen op 2 benen ging, moest de achillespees meer lengte krijgen om de voet vlak op de grond te laten staan om de verloren stabiliteit te compenseren. Een pes equinus door verkorte achillespees kan leiden tot een tal van problemen, zo noemt hij ook fasciitis plantaris.
Een pes equinus kan aangeboren zijn, maar kan ook ontstaan door o.a. zenuwaandoeningen en spierziektes. Janine van Til, gepromoveerd aan de Universiteit Twente, schrijft dat elk jaar ongeveer 8.000 mensen een pes equinus op ten gevolge van een hersenbloeding of herseninfarct (CVA).
Welke klachten geeft een spitsvoet?
De afwijkende stand van de voet kan er voor zorgen dat de voet niet goed afwikkelt. Tijdens het lopen hoort de voet als eerste met de hiel op de grond te landen, waarna deze afwikkelt over de middenvoet richting de tenen. Bij een pes equinus is dit vaak andersom; vaak raken de tenen als eerste de grond en de hiel als laatste. Hierbij krijgt de voorvoet flink wat meer druk te verdragen en komt de peesplaat onder de voet meer op spanning. Deze verhoogde trekkrachten kunnen problemen veroorzaken op de aanhechting van de peesplaat aan het hielbeen. Wat ook niet helpt is dat de vezels van de peesplaat achter het hielbeen overgaan in de peesvezels van de achillespees. Dat betekent dat de te strak gespannen of juist verkorte kuitspieren en/ of -pezen extra hard trekken aan de peesplaat. Het is één geheel.
Een spitsvoet gaat vaak samen met andere aandoeningen
Het onderzoek van Hill concludeert dat pes equinus samengaat met maar liefst 96.5% van de biomechanisch gerelateerde aandoeningen in heupen, knieeen enkels en voeten. Een bedrijf dat producten maakt voor deze afwijkende voetstand noemt pes equinus “the root of all evil” en hanteert een lijst met 29 aandoeningen die een relatie hebben met deze afwijkende voetstand:
- Achillespees aandoeningen
- Scheenbeenpees aandoeningen
- Platvoeten bij volwassenen
- Spierpijn
- Stress fracturen
- Shin splints/scheenbeen klachten
- Iliotibialis band syndroom (pijn langs buitenzijde heupen)
- Patellofemoral syndroom (pijn achter de knieschijf)
- Enkelverzwikkingen en breuken
- Diabetische voet ulcera
- Charcot voeten
- Metatarsalgie (pijn in de voorvoet)
- Instabiele teengewrichten
- Hallux valgus
- Hamertenen en klauwtenen
- Artrose in de voetwortel
- Hallux limitus/hallux rigidus (stijf teengewricht grote teen)
- Overmatige eeltvorming onder de bal van de voet
- Morton’s neuroom
- Chronisch instabiele enkel
- Aandoening van Sever (hielpijn bij kinderen tussen de 11 en 14 jaar)
- Platvoeten bij kinderen
- Pijn buitenzijde voet
- Overstrekte knieen
- Pijn onder in de rug
- Pijn onder de boog van de voet
- Artrose in de enkel
- Artrose in het onderste spronggewricht
- Sesamoiditis (pijn onder het gewricht van de grote teen)
Vind een praktijk
Heeft u last van een zogeheten ‘paardenvoet’? Onze Podozorgers helpen u graag verder! Klik op de onderstaande knop en vind een Podozorg praktijk bij u in der buurt.