Waarom zijn er zoveel verschillende materialen en kleuren?
Tijdens de eerste afspraak bij de podoloog of podotherapeut wordt er een anamnesegesprek en een uitvoerig onderzoek verricht en het toekomstige behandelplan uitgelegd. Het laatste wat vaak wordt overlegd, is: 'welk afdekmateriaal kiezen we voor uw steunzolen?' De meeste mensen zijn verrast hoeveel keuze hierin is. Er zijn vele soorten materialen en verschillende kleuren leverbaar. Waarom is dit?
Het afdekmateriaal beschermt steunzolen tegen slijtage en vocht (bijvoorbeeld door transpiratie). Hier houdt het echter niet op. Het materiaal is ook van belang voor de voeten zelf. Bij verschillende voetklachten van de voet horen ook verschillende soorten afdekmaterialen voor steunzolen.
In dit artikel
In dit artikel bespreken we de verschillende soorten afdekmaterialen voor steunzolen. Gebruik onderstaand overzicht om direct meer te lezen over een specifiek onderwerp.
Afdekleder
- Meestal gemaakt van kalfsleder
- In verschillende kleuren leverbaar
- Zeer duurzaam
- Goede vochtopname
- Biedt geen demping
- Luxe uitstraling
- Zeer geschikt voor de alledaagse schoen
In sommige gevallen ontstaat een allergisch contacteczeem door chromaat, waarmee leer meestal wordt gelooid. In dat geval kun je kiezen voor een plantaardig gelooide huid. Vaak gaat een dergelijke allergie gepaard met allergie voor andere metalen, zoals nikkel en kobalt.
EVA-materialen
- Thermoplastisch materiaal
- In verschillende kleurcontrasten beschikbaar
- Wordt vaak gebruikt als afdeklaag voor de therapiezool voor kinderen
- Neemt geen vocht op en is goed afneembaar
- Zeer geschikt voor sportzolen
Antibacterieel afdekmateriaal
Zweet van uw voeten heeft van zichzelf geen geur. Maar in combinatie met de hele dag gesloten schoenen dragen is het de perfecte omgeving voor de bacteriën om vervelende geurtjes te creëren. Afdekmateriaal met geweven zilverdraad doodt deze bacteriën.
Sportzolen
Voor de sportzolen wordt er vaak gekozen voor materialen met sterk afdekmateriaal die veerkrachtige schokdemping geven tijdens het sporten. Ook wordt een afdekmateriaal gebruikt dat beter bestand is tegen transpiratie. De toplaag zorgt voor meer grip zodat er weinig wrijving en schuiven mogelijk is wat helpt om blaren te voorkomen.
Steunzolen voor diabetische, reumatische en oncologische voeten
Voor de diabetische, reumatische en oncologischee voet (ook voor de ouder wordende voet met weinig vetkussens) wordt meestal zacht dempend materiaal gebruikt.
Steunzolen voor veiligheidsschoenen
Bij het vervaardigen van zolen voor veiligheidsschoenen moet er altijd een antistatisch/ESD-afdekmateriaal gebruikt worden om de veiligheidsschoen gecertificeerd te krijgen.
Verleng de houdbaarheid van uw steunzolen
Vervanging van afdekmateriaal
Wanneer uw zolen zijn voorzien van een dekje, kan het zijn dat dit na verloop van tijd aan vervanging toe is. Alleen het afwerkdekje laten vervangen kan de houdbaarheid van uw zool verlengen.
Onderhoud van uw steunzolen
Het is raadzaam om de steunzolen te laten luchten in verband met zweetproductie. Laat de zolen niet drogen op de verwarming of kachel, de zolen kunnen dan kromtrekken. Leder afdekmateriaal kunt u eens in de zoveel tijd licht insmeren met kleurloze schoenpasta. Doe dit echter niet te vaak, want dan kunnen de zolen te glad worden. Beschermen met een ballerina- of enkelsok over de zolen kunnen eveneens dienstdoen als een hoesbeschermer.
Vind een praktijk
Benieuwd naar wat onze steunzolen voor u kunnen betekenen? Overleg met onze Podozorgers welk afdekmateriaal het beste is om zoveel mogelijk plezier van uw zooltjes te krijgen. Klik op de onderstaande knop en vind een Podozorg praktijk bij u in de buurt.