Wat is reuma?
Reuma is een verzamelnaam voor meer dan 100 aandoeningen aan gewrichten, spieren en pezen. In Nederland hebben ruim 2,3 miljoen mensen een reumatische aandoening. Mensen met reuma gaan beseffen hoe belangrijk hun voeten zijn, want 70 - 80% krijgt voetklachten. Door reuma kunnen de voeten een andere vorm krijgen. De dagelijkse schoenen passen dan niet meer en bij het lopen ontstaan veel klachten.
Hoe ontstaat reuma?
Reumatische klachten kunnen ontstaan door osteoartritis (artrose), ontstekingsreuma of weke-delen reuma.
Osteoartritis is een aandoening waarbij het kraakbeen wordt afgebroken. De kwaliteit van het kraakbeen gaat geleidelijk achteruit waardoor stijfheid en pijn in de gewrichten kan ontstaan.
Reumatoïde artritis (RA) is een chronische ziekte die zich kenmerkt door ontstekingen en uiteindelijk beschadigingen van meerdere gewrichten. Vooral de gewrichten van de hand, pols en voorvoet zijn vaak aan beide zijden ontstoken en gezwollen.
Bij weke-delen reuma treden de klachten niet op in de gewrichten, maar in het omliggende weefsel, zoals:
- Kapsels
- Spieren
- Banden
- Slijmbeurzen
- Pezen
De klachten kunnen ook optreden zonder ontsteking zoals bij fibromyalgie.
Symptomen van voetklachten door reuma
Reuma verloopt bij iedereen anders. Toch zijn er verschijnselen aan de voeten en enkels die bij veel reumapatiënten voorkomen:
- Pijn bij staan en lopen. Schoenen passen niet meer. In een later stadium kunnen blijvende vervormingen aan de voet optreden.
- Reumaknobbels; door vergroeiingen kunnen de middenvoetsbeentjes zich naar beneden verplaatsen. Hierdoor kan men een soort knobbel onder de voetzool voelen. De druk wordt daar te hoog. Dit kan pijn, wondjes en eeltplekken veroorzaken. Men heeft het gevoel op kiezelstenen te lopen.
- De tenen groeien scheef, tenen groeien over elkaar heen. Zo ontstaan bijvoorbeeld:
- De voorvoet kan door reumatische aandoeningen breder worden, waardoor er drukplekken kunnen ontstaan aan de binnen- en buitenzijde van de voet. Dit komt doordat de voet niet meer goed in de schoen past. Als reactie op de druk van de schoen kan er extra bot groeien.
- Er kan oedeem (vochtophoping) in de voorvoet optreden, maar ook in de enkels of hele voet, de gewrichten zijn dan gezwollen.
- De enkel kan ontstoken raken en de achillespees of enkelbanden kunnen geïrriteerd raken.
Dit alles bij elkaar geeft een karakteristiek beeld dat vaak 'de reumatische voet' wordt genoemd. Daarbij kunnen nog extra problemen aan de voeten optreden ten gevolge van de aandoeningen of het medicijngebruik, zoals corticosteroïden, ontstekingsremmende pijnstillers.
Dit kan leiden tot wondjes die sneller ontsteken en het dunner worden van de huid als gevolg van medicatie. Door vergroeiingen of een afwijkende stand van de voet kunnen de schoenen minder goed passen. Dit kan leiden tot:
- Versnelde eeltgroei
- Nagelafwijkingen
- Ander looppatroon (dit veroorzaakt weer klachten in rug, heupen en knieën)
Behandelingen van voetklachten door reuma
De (register) podoloog kan adviseren over podotherapeutische zolen om drukplekken vrij te leggen. Er kan een orthese gemaakt worden om de tenen drukvrij te leggen. De (register) podoloog kan advies geven omtrent (semi) orthopedische schoeisel. Daarbij is het verstandig om de voeten te laten onderhouden door een hiervoor bevoegde pedicure (een pedicure met een aantekening of MP). Een (register) podoloog kan u ook doorverwijzen naar een fysiotherapeut en/of manueeltherapeut om u verder te helpen op de juiste manier te bewegen.
Vind een praktijk
Benieuwd wat onze Podozorgers voor u kunnen betekenen? Met meer dan 100 Podozorg praktijken is er altijd een Podozorger bij u in de buurt! Klik op de onderstaande knop en vind de dichtstbijzijnde Podozorg praktijk.